نان سنگک

سنگک، غنی‌ترین فیبر در بین نان‌ها

( خواص خوراکیها )

سنگک، غنی‌ترین فیبر در بین نان‌ها

بهترین راه برای اطمینان یافتن از حفظ تعادل و تنوع در برنامه غذایی استفاده از چهار گروه اصلی غذایی است.
 پنج درصد کالری و پروتئین روزانه از نان تامین می شود و از آنجایی که نان به عنوان قوت غالب ما محسوب می‌شود، بهتر است در انتخاب نوع و نحوه مصرف آن بیشتر دقت کنیم.
 آرد کامل فقط پنج درصد سبوس‌گیری می‌شود، آرد معمولی یا آرد خبازی حدود 11.5 تا 17.9 درصد سبوس‌گیری می‌شود.
 دو نوع آرد دیگر در کشور وجود دارد، آرد ستاره با سبوس‌گیری به میزان 18تا 25.9 درصد و آرد قنادی با سبوس‌گیری به مرز 26تا 54 درصد مورد استفاده قرار می‌گیرد.
سبوس در واقع فیبر است که جذب قند و چربی را آهسته یا حتی متوقف می‌کند و به همین دلیل مصرف نان سبوس‌دار به جای نان‌های سفید در بیماران مبتلا به دیابت، چربی خون بالا، بیماری‌های قلبی، عروقی، سرطان‌های گوارشی و افراد با وزن بالا توصیه می‌شود.
بهترین نان از نظر غنای فیبری، نان سنگگ است با مصرف روزانه 30 گرم .
نان مصرفی هر ایرانی در روز 350 گرم و میزان فیبر آرد خبازی 3.7 گرم در 100 گرم فیبر دریافتی ست. استفاده از آرد با درصد بالای سبوس‌گیری موجب دریافت کم فیبر از میزان توصیه شده می‌شود.
محدود کردن مصرف گوشت قرمز تا کمتر از سه بار در هفته و استفاده از روش‌های پخت کم چرب مثل تنوری کردن، بخارپز، آب پز کردن و کبابی کردن سبب افزایش مصرف فیبر می‌شود،  افزایش دریافت منابع آنتی‌اکسیدانی و کارتنوئیدها مثل گوجه فرنگی، هویج، کلم، سیر و چای سبز از موارد مهم در این بخش است.
انجام تمرینات ورزشی حداقل پنج بار در هفته و گرایش نانوایی‌ها به استفاده از آرد با سبوس‌گیری بالاتر از 18 درصد ضروری ست. استفاده از آرد حداکثر 18درصدی برای تهیه نان بربری و حداکثر 15درصدی برای سنگگ، لواش و تافتون الزامی شود.